Vitamine K is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf maakt. Dit gebeurt al vanaf dat je zo’n 3 maanden oud bent, door bacteriën in je dikke darm. Vitamine K is belangrijk voor de botsterkte en de bloedstolling. Hoewel zwangere moeders via de placenta veel essentiële stoffen uitwisselen met hun baby’s, is dit bij deze vitamine niet het geval. Pasgeboren baby’s krijgen altijd vitamine K toegediend. Geef je borstvoeding, dan is het ook belangrijk dat je jouw baby een vitamine K-supplement geeft. Wie meteen flesvoeding wil of moet geven, mag dit achterwege laten. In dat type voeding zit er namelijk genoeg vitamine K.
Ook als volwassene loont het om op je inname van vitamine K te letten. Hoewel je de vitamine zelf aanmaakt, is dit eigenlijk onvoldoende voor je lichaam. Er zijn twee soorten vitamine K: K1 en K2. K1 vind je terug in zuivel, brood, groene bladgroenten (ook belangrijk voor je ijzer), fruit en plantaardige oliën. K2 is het type dat je lichaam zelf aanmaakt en vind je ook in kleine hoeveelheden in eieren en zuivelproducten. Gevarieerd eten kan dus al veel doen voor je vitamine K-inname.
Als je gezond eet, krijg je normaal gezien voldoende vitamine K binnen. Wil je toch graag een supplement nemen, vraag dan advies aan je apotheker over de meest geschikte dosering. De meeste supplementen bevatten zowel K1 als K2. Opgelet: voor wie bloedverdunners neemt, kan een hoge dosis van deze vitamine schadelijk zijn - dit kan namelijk de werking van deze medicijnen verminderen.
Vitamine K zou helpen tegen COVID-19
Recent onderzoek wijst uit dat vitamine K, met name vitamine K2, een rol kan spelen bij het voorkomen van een erge vorm van COVID-19. Wie besmet is met het coronavirus en een vitamine K-tekort heeft, zou meer kans maken om op de intensieve zorg te landen. Momenteel experimenteren artsen met het toedienen van K2 aan COVID-19-patiënten, om de gunstige effecten ervan te onderzoeken. Men gaat ook onderzoeken of het zinvol is om risicopatiënten preventief vitamine K voor te schrijven. Je gezondheid begint met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, met voldoende vitamine K. Onderzoek zal uitwijzen of het ook de coronadruk in ziekenhuizen kan helpen verminderen.
Meer weten over vitamine K? Vraag raad aan je apotheker over de beschikbare supplementen.